Hafta
|
BESİN HİJYENİ DERSİ UYGULAMALARI- 7.
DÖNEM
|
11
|
Gıda Mikrobiyolojisi laboratuvarı
temel eğitimi.
|
12
|
Peynirde toplam mezofilik, psikrofilik
ve termofilik bakteri sayımı
|
13
|
Peynirde koagülaz pozitif
stafilokokların sayımı
|
14
|
Peynirde E. coli O157, listeria ve
salmonella aranması
|
15
|
Serbest çalışma ve raporlama
|
HAFTA
|
KLİNİK UYGULAMA III DERSİ
UYGULAMALARI- 8. DÖNEM
|
1
(8 saat)
|
1. Gıdalarda kimyasal analizlere hazırlık-Sarfların
hazırlanması, cihazların tanınması.
|
2.
Peynirde kül tayini
|
3.
Peynirde yağ tayini
|
4. Peynirde nişasta tayini
|
5.
Peynirde tuz tayini
|
6. Peynirde asitlik ve pH tayini
|
7. Peynirde kuru madde ve rutubet tayini
|
2
(8 saat)
|
1.Etlerde kokuşma tespiti (Nessler,
Eber, H2S, Kurşun asetat)
|
2. Balıkta tazelik kontrolü.
|
3. Yumurtada tazelik kontrolü
|
4. Tereyağında acılık kontrolü
|
5. Tereyağı saflık ve hile kontrolü
(erime noktası, rutubet, uçucu madde ölçümü)
|
6. Bal analizleri (şeker, rutubet).
|
3
(8 saat)
|
Grup çalışması: Farklı 2 maya ve
farklı 3 süt (inek, koyun, keçi) kullanılarak yoğurt yapılması,
inkübasyonun0, 1.5 ce 3. saatinde fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik
analizleri yapılarak bulguların değerlendirilmesi.
|
Sınav: Lab föylerinden yazılı sınav ve
uygulama konularından sözlü sınav.
|
HAFTA
|
VEHİP I DERSİ (5 GÜNLÜK EĞİTİM)- 9.
DÖNEM
|
TDS
|
Teorik Ders Müfredatı
|
UDS
|
Uygulama konusu
|
Sorumlu Öğretim Üyesi
|
İmza
|
1
|
Mezbaha
tipleri
|
1
|
Kanın
akıtılma derecesinin tespiti
|
|
|
2
|
Hayvan
nakli
|
2
|
Kokuşma
tespiti
|
|
|
3
|
Antemortem
muayene
|
3
|
Rigor
derecesi tespiti
|
|
|
4
|
Postmortem
muayene prensipleri
|
4
|
Olgunlaşma
tespiti
|
|
|
5
|
Başın
muayenesi
|
5
|
Yaşlı
hayvan etlerinin tespiti
|
|
|
6
|
İç
organların muayenesi
|
6
|
Hidroksiprolin
deneyi
|
|
|
7
|
Deri,
cinsiyet organları, ayak muayenesi
|
7
|
Deri
lezyonları ve hastalıkları
|
|
|
8
|
Karkas
muayenesi
|
8
|
Kalp
lezyonları ve hastalıkları
|
|
|
9
|
Rigor
mortis ve kasın ete dönüşümü
|
9
|
Akciğer
lezyonları ve hastalıkları
|
|
|
10
|
Etlerin
muhafaası
|
10
|
Karaciğer
lezyonları ve hastalıkları
|
|
|
11
|
Et
parçalama
|
11
|
Sindirim
organları lezyonları ve hastalıkları
|
|
|
12
|
Et
parçalarının tanınması
|
12
|
Dalak
lezyonları ve hastalıkları
|
|
|
13
|
At
ve sığır karkası tanınması
|
13
|
Böbrek
lezyonları ve hastalıkları
|
|
|
14
|
Koyun
ve keçi karkası tanınması
|
14
|
Kan
bulguları ve hastalıları
|
|
|
15
|
Mevzuat
- 5996
|
15
|
Kesimi
yasak hastalıklar ve durumların tanınması
|
|
|
16
|
Mevzuat-
3285
|
16
|
İhbarı
mecburi hastalıkların tanınması
|
|
|
|
HAFTA
|
VEHİP 2 DERSİ- GIDA GRUBU (9 HAFTA)-
10. DÖNEM
|
VEHİP 2 GIDA GRUBU ÖĞRENCİLERİ İÇİN VEHİP KARNESİ
(Bölüm sol mönüde indirilebilir)
NOT: Karne öğrenci tarafından indirilir ve dersi
veren öğretim üyesi tarafından her ders imzalanır. Anabilim dalı başkanı
onaylar, Karneler öğrenci tarafından Dekanlık makamına teslim edilir.
|
HAFTA
|
10.DÖNEM VEHİP 2 DERSİ- KANATLI GRUBU
(1. hafta örnek olarak sunulmuştur, tamamı yan menüden indirilmelidir)
|
TDS
|
Teorik Konular
|
UDS
|
Uygulama Konuları: Öğrenciler birbirine anlatır,
hoca eşliğinde uygulama yapılır. Sonra öğrenciler yaptıklarını yazar ve
hocaya teslim eder.
|
Sorumlu Öğretim Üyesi
|
İmza
|
1
|
Tavuk kesimhaneleri
|
1
|
Tavuk karkası parçalama
|
Prof. Dr. Murat Gülmez
|
|
2
|
“
|
2
|
“
|
“
|
|
3
|
Kesime alma, antemortem muayene
|
3
|
Tavuk etinde rigor mortis takibi
|
“
|
|
4
|
Tavuk kesimi
|
4
|
Parça tavuk etlerinde toplam
bakteri sayımı (ISO16649-1)
|
“
|
|
5
|
Postmortem muayene
|
5
|
“
|
“
|
|
6
|
“
|
6
|
Tavuk boyun derilerinde
salmonella aranması (EN/ISO 6579)
|
“
|
|
7
|
Tavuk etlerinde kalite
dereceleri
|
7
|
“
|
“
|
|
8
|
Tavuk ve hindi eti bileşimi
|
8
|
Hazırlanmış et karışımlarından
E. coli sayımı (ISO 4833)
|
“
|
|
9
|
Tavuk etlerinin muhafaza ve
satışı
|
9
|
Tavuk etlerinde dondurma ve
soğutma kusurları
|
“
|
|
10
|
Tavuk etlerinde raf ömrü ve
bozulma
|
10
|
Tavuk etlerinde hileler
|
“
|
|
11
|
Tavuk etlerinin kısımları
|
11
|
Yumurta kalte sınıflandırması
|
“
|
|
12
|
Tavuk etleri ile ilgili mevzuat
hükümleri
|
12
|
Yumurtada tazelik kontrolü
|
“
|
|
13
|
Tavuk etlerinde sağlık riskleri
|
13
|
“
|
“
|
|
14
|
Salmonella
|
14
|
Yumurtada iç analizi
|
“
|
|
15
|
Campylobacter
|
15
|
Yumurta arzına dair yasal
mevzuat
|
“
|
|
16
|
Tavuk kesimhanesi hekimliği
|
16
|
Yumurta hileleri
|
“
|
|
|