Bölüm Dersleri

SİÜ VETERİNER FAKÜLTESİ GIDA HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ DERSLERİ- PLANLAMA

7. DÖNEM DERSLERİ:

1. Veteriner Hekimlik Halk Sağlığı: 2+0

2. Gıda Katkı maddeleri: 1+0

3. Besin Hijyeni: 2+1

8. DÖNEM DERSLERİ:

1. Et muayenesi ve teknolojisi: 2+0

2. Süt muayenesi ve teknolojisi: 2+0

3. Klinik Uygulama 3: Üç Hafta Uygulama

9. DÖNEM DERSLERİ:

İNTÖRN (VEHİP 1) DERSİ: 16+16 (5 GÜN)

10. DÖNEM DERSLERİ:

İNTÖRN (VEHİP 2) DERSİ:

Gıda Grubu: 6 hafta, Kanatlı Grubu: 1,5 hafta

 

7. DÖNEM VETERİNER HEKİMLİK HALK SAĞLIĞI DERSİ (2+1)

H

KONU

H

KONU

1

-Tanımlar, tarihçe, organizasyonlar

9

Sağlık koruma esasları 1, 2: Organizasyon ve görev tanımları

2

Tarım-hayvancılık-çevre-halk sağlığı ilişkileri

10

Sağlık koruma esasları 3,4: Mevzuata uyum ve iş planı

3

VHS ve Gıda ilişkisi

11

Sağlık koruma esasları 5,6: Ön gerksinimler ve HACCP planı

4

Halk sağlığı ve VHS yapılanmaları- Tek sağlık konsepti

12

Sağlık koruma esasları 7,8: HACCP uygulamaları

5

Başlıca 10 halk sağlığı sorunu

13

Antimikrobiyal direnç sorunu

6

Başlıca 10 hayvan sağlığı sorunu

14

Bakteriyel zoonozlar

7

Veteriner Hekimin VHS görevleri

15

Viral ve paraziter zoonozlar

8

ARASINAV

1.

 

7. DÖNEM BESİN HİJYENİ DERSİ (2+1)

H

KONU

H

KONU

1

-Tanımlar, tarihçe, gıda biliminin temel konuları, gıda bileşenleri

9

Temizlik ve dezenfeksiyon

2

Gıda bozulmaları

10

HACCP

3

Gıda muhafazası

11

Uygulama 1: Gıda laboratuvarı eğitimi.

4

Gıda katkı maddeleri

12

Uygulama 2: (Gıda mikrobiyolojisi 1)

5

Gıda toksinleri

13

Uygulama 3: (Gıda mikrobiyolojisi 2)

6

Gıda alerjileri

14

Uygulama 4: (Gıda mikrobiyolojisi 3)

7

Gıda mikrobiyolojisine giriş

15

Uygulama 5: (Gıda mikrobiyolojisi 4)

8

ARASINAV

2.

 

7. DÖNEM GIDA KATKI MADDELERİ DERSİ (1+0)

H

KONU

H

KONU

1

-Tanımlar, tarihçe

9

AB’de yasaklı GKM

2

Terminoloji

10

Güvenliği sorgulanan GKM

3

Sınıflandırma

11

GKM hileleri

4

Güvenlik testleri

12

GKM-sağlık ilişkisi

5

GKM kaynakları

13

Yasal düzenlemeler ve otoriteler

6

Doğal GKM

14

GKM analizleri

7

Sentetik GKM

15

GKM analizleri

8

ARASINAV

1.

 

8. DÖNEM ET MUAYENESİ VE TEKNOLOJİSİ DERSİ (2+0)

H

KONU

H

KONU

1

Tanımlar ve tarihçe

9

Et ürünleri teknolojisi: Sucuk, salam, sosis

2

Mezbaha bilgisi- Kesim öncesi işlemler

10

Et ürünleri teknolojisi: Füme dil, jöle işkembe, kavurma

3

Kesim sonrası işlemler

11

Et ürünleri teknolojisi: Pastırma vb. ürünler

4

Et muayenesi 1: Büyükbaş

12

Önemli hastalıklar: Bakteriyel

5

Et muayenesi 2: Küçükbaş

13

Önemli hastalıklar: Viral

6

Et muayenesi 3: Domuz, at, kanatlı

14

Önemli hastalıklar: Paraziter

7

Et kalitesi, sınıflandırma, et parçalama

15

Et hileleri ve teşhisi, mezbaha ve et işletmesi hekimliği

8

ARASINAV

 

8. DÖNEM SÜT MUAYENESİ VE TEKNOLOJİSİ DERSİ (2+0)

H

KONU

H

KONU

1

Tanımlar ve tarihçe

9

Beyaz peynir teknolojisi

2

Süt

10

Kaşar peyniri teknolojisi

3

İçme sütü

11

Tulum peyniri teknolojisi

4

Yoğurt

12

Peynir sınıflandırmaları ve dünya peynirleri

5

Ayran

13

Peyniraltı suyu ve lor teknolojisi

6

Kefir ve kımız

14

Tereyağı teknolojisi

7

Peynir teknolojisine giriş

15

Ödev değerlendirmesi

8

ARASINAV

 

8. DÖNEM KLİNİK UYGULAMA 3 DERSİ (3’ER HAFTA/4 GRUP)

1.H

KONU

2.H

KONU

3.H

KONU

4 saat

Süt ve süt ürünlerinde temel kimyasal analizler 1

4 s

Süt işletmelerinde platform testleri

4 s

Sütte mikrobiyolojik analizler

4 saat

1. Gıdalarda kül tayini

2. Gıdalarda yağ tayini

3. Gıdalarda nişasta tayini

4. Gıdalarda tuz tayini

5. Gıdalarda asitlik tayini

4 s

Sütte kimyasal analizler

4 s

Yumurta analizleri

Son hafta (4 saat)

SON HAFTA (2 GÜN): DEĞERLENDİRME VE SINAV: BİR YAZILI BİR SÖZLÜ.

 

 

9. DÖNEM VEHİP I DERSİ (5 GÜNLÜK EĞİTİM)

KONU

Pt

Mezbaha hekimliği uygulaması-Antemortem işlemler

S

Mezbaha hekimliği uygulaması -Kesim işlemleri

Ç

Mezbaha hekimliği uygulaması -Et parçalama ve derecelendirme

P

Mezbaha hekimliği uygulaması -Resmi görev ve yetkiler

C

Mezbaha hekimliği uygulaması – Deneyimli hekimlerle tartışma

 

 

 

 

10.DÖNEM VEHİP 2 DERSİ- GIDA GRUBU (6 HAFTA)

PAZARTESİ

SALI

ÇARŞAMBA

PERŞEMBE

CUMA

1.H

Yoğurt, ayran, kımız, kefir, beyaz peynir, kaşar peyniri, lor peyniri yapımı ve analizleri.

2.H

Gıda üretim ve satış yerlerinde denetim, örnekleme, analiz ve raporlama.

3.H

Lokanta ve kafelerde HACCP çalışması ve raporlama.

4.H

Özgün araştırma çalışması ve raporlama: 4 kişilik gruplar halinde serbest bir konuda analize dayalı araştırma ve/veya geliştirme.

5.H

Sunum ve münazara çalışmaları: 4 kişilik gruplar halinde serbest bir konuda

6.H

Gıda bölümü derslerinden birinden seçilmiş bir konuda her grup öğrenci 1 veya 2 gün ders anlatacak, ölçme-değerlendirme yapılacak.

10.DÖNEM VEHİP 2 DERSİ- KANATLI GRUBU (1,5 HAFTA)

PAZARTESİ

SALI

ÇARŞAMBA

PERŞEMBE

CUMA

1.H

Kesim öncesi işlemler-Nakliye ve antemortem muayene

Kesim ve postmortem muayene

Ambalajlama ve muhafaza

Kanatlı eti analizleri

Kanatlı eti analizleri

2.H

Yumurta bilgisi

Yumurta muayeneleri

Değerlendirme

 

 

Prof.Dr. MURAT GÜLMEZ
Güncelleme : 2.03.2022 12:12:53